21-04-2023

Khatera Faiq, Hennie Stultjens, Natascha Laarhoven en Petra Jacobs: "Vrijwilligers werven vrijwilligers."

Zorgcentrum Martinus wordt vernieuwd, en hoe! "Er komen extra groepswoningen en dagbehandeling, dus extra cliënten. Daarvoor zoeken we nieuwe medewerkers, maar ook nieuwe vrijwilligers", vertelt Natascha Laarhoven, welzijnscoach bij Land van Horne.

"Het duurt nog even voordat de eerste cliënten hun intrek nemen in het nieuwe zorgcentrum, maar we nodigen nu al mensen uit om kennis te komen maken." Natascha gaat voortvarend te werk, samen met haar collega Petra Jacobs, medewerker Welzijn: "We komen graag in gesprek met enthousiaste mensen, jong en oud, die graag iets willen betekenen voor anderen, leuke sociale contacten willen opbouwen en hun eigen talenten willen inzetten voor de cliënten in Martinus. Er is ook veel mogelijk voor verenigingen om iets te doen voor onze cliënten, we denken graag mee."

 

Op de vraag wat vrijwilligers zoal kunnen betekenen, schudt Natascha een hele lijst met mogelijkheden uit haar mouw: "Cliënten begeleiden bij beweegactiviteiten zoals wandelen of zwemmen, koken in een woongroep, gastvrouwen, bezoekmaatje, begeleiding bieden bij activiteiten en dagbesteding etc." Petra vat de lange lijst samen met: "We gaan in gesprek en kijken naar iemands interesses of persoonlijke voorkeuren en zoeken daarbij aansluiting."

 

"We hebben een heel fijn team"
Hoewel ze pas vier jaar in Nederland is, verricht de 38-jarige Afghaanse Khatera Faiq al anderhalf jaar vrijwilligerswerk bij Martinus: "Ik ben twee jaar naar school geweest om Nederlands te leren. Daarna ontmoette ik Natascha Laarhoven en zij regelde een vrijwilligersplek. Ik wil graag contact hebben met Nederlanders en de taal beter leren spreken." In Martinus schenkt ze koffie en brengt ze cliënten van de longstay naar zorgcentrum Ververshof. Daar zingen ze samen in het koor. Zelf zingt zij ook mee, zelfs in het dialect. "Wie sjoën oos Limburg ès", lacht ze. "We hebben een heel fijn team, ik ben goed opgevangen en voel me gesteund door mijn collega's." Vrijwilligerswerk betekent zoveel meer, dan enkele uren iets doen voor anderen.

 

"Stilzitten is voor later"
Iedere dinsdagmiddag ging Hennie Stultjens als bezoekvrijwilliger naar een cliënt van Martinus. "Je bouwt zo snel een band met iemand op en van het een kwam het ander", herinnert de 64-jarige haar start als vrijwilliger. Na zeven jaar zet ze zich nog steeds op allerlei manieren actief in voor de cliënten van het Weerter zorgcentrum. Sterker nog: "Ik ben verknocht aan Martinus, maar spring ook bij in woonzorgcentrum Hushoven, waar mijn moeder verblijft. Ik geniet ervan dat de bewoners zo genieten! De tijd om zelf stil te zitten komt nog wel", meent Hennie en geeft iedereen een advies: "Heb je niks te doen? Zet je dan een paar uur in als vrijwilliger. Het is goed voor de bewoners en goed voor jezelf: stilzitten kan later altijd nog."

 

Bezoek de informatiebijeenkomst of maak vrijblijvend een afspraak
Bent u geïnspireerd door de verhalen van de twee vrijwilligers en hebt u ideeën over hoe ú van betekenis kunt zijn voor de cliënten van Martinus? Kom dan op donderdag 24 januari van 15.00 uur tot 16.30 uur naar de bijeenkomst over vrijwilligerswerk in zorgcentrum Martinus. De bijeenkomst vindt plaats in zorgcentrum Martinus (ingang via de Boerhaavestraat). U kunt ook altijd onze coördinator Vrijwilligerswerk Rinie Driessens bellen voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Bel haar via 0900 333 55 55.