Vrijwilligerswerk

 

Wil jij wat tijd vrijmaken om van betekenis te zijn voor een ander? Of beschik je over bepaalde kennis of vaardigheden die je wilt inzetten ten behoeve van vrijwilligerswerk voor ouderen? Misschien heb je een leuke hobby of activiteit die je met ouderen in een (woon)zorgcentrum kunt delen? Voor het verrichten van vrijwilligerswerk zijn allerlei motieven mogelijk. 

 

En misschien ook goed om te weten: als je bij ons vrijwilliger wordt, dan bieden we je onder andere begeleiding, scholing, reiskostenvergoeding, themabijeenkomsten, attenties zoals een kerstpakket en ook kun je gebruik maken van collectiviteitskorting op bepaalde zorgverzekeringen.

 

Vragen? Neem contact met ons op 

Vrijwilligerswerk op maat

Vrijwilligerswerk is maatwerk bij Land van Horne. Als vrijwilliger kun jij je op vele manieren inzetten voor ouderen. In ieder van onze (woon)zorgcentra in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Someren en Cranendonck zijn vrijwilligers welkom. Er zijn vrijwilligers die met een cliënt boodschappen doen of samen koken. Anderen gaan met een cliënt wandelen, brengen een bezoekje aan cliënten die weinig aanloop hebben of begeleiden ze naar en van de kapsalon of fysiotherapeut. Het is ook mogelijk om als vrijwilliger ondersteuning te bieden bij grote activiteiten in het zorgcentrum, in het restaurant, als gastvrouw of -heer bij de dagbesteding of in de huiskamer op een afdeling voor mensen met dementie.

Je ontmoet nieuwe mensen
Je kunt jouw talenten inzetten voor een ander
Je doet bruikbare werkervaring op voor een toekomstige baan
Je bent zinvol bezig
Je krijgt begeleiding, scholing, reiskostenvergoeding en attenties

Jouw talenten en ideeën

Naast de genoemde activiteiten is er ruimte voor nieuwe initiatieven en staan we open voor jouw talenten en ideeën. Wellicht heb je een specifieke kwaliteit of hobby die je graag deelt, of ben je beschikbaar voor een tijdelijke vrijwilligersfunctie op projectbasis. We kijken bij de invulling van de werkzaamheden daarom naar de wensen van de cliënt én natuurlijk naar de wensen, interesses, competenties en mogelijkheden van jou als vrijwilliger. We zoeken naar een juiste match en zorgen daardoor voor vrijwilligerswerk op maat.

Diverse mogelijkheden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van vrijwilligerstaken zodat je een indruk kunt krijgen van het vrijwilligerswerk bij Land van Horne. Dit is echter slechts een kleine greep uit het werk dat de vrijwilligers allemaal doen voor onze cliënten. In een gesprek met een coördinator kun je kijken wat er mogelijk is en wat bij jou past.

Ook als mensen in een zorgcentrum wonen, hebben zij vaak extra hulp nodig om de dag op een prettige manier door te brengen. Een vrijwilliger bij het kleinschalig wonen, of een huiskamervrijwilliger op een afdeling, creëert samen met de zorgmedewerkers en familie een 'thuis' voor de cliënten. Wat je onderneemt is erg afhankelijk van wat jijzelf en de cliënten leuk vinden om te doen.

 

Meer informatie

Vind jij het fijn om iemand een bezoekje te brengen die veel alleen is? Dit kan echt een groot verschil maken in iemands leven. Bij ouderen nemen de sociale contacten af en is de kans op eenzaamheid groter. Je zult merken hoe iemand naar dat moment in de week toeleeft; als je op bezoek komt om bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken, over alledaagse dingen te praten, een wandeling te maken, de krant te lezen, een spel te doen of te helpen met het skypen met de familie in het buitenland. Het zijn de kleine dingen die het doen. Maak jij het verschil?

 

Meer informatie

Een ander voorbeeld van een vrijwilligerstaak is het helpen in een eetpunt of gasterij. In een eetpunt kunnen mensen uit de wijk komen eten. Voor mensen die alleen zijn, of voor wie het koken iedere dag veel energie kost, is dit echt een uitkomst. Als gastvrouw of -heer draag je bij aan de sfeer van het eetpunt, aan gezellige ontmoetingen tussen mensen. Is dit iets voor jou?

 

Meer informatie

Ben je een groepsmens en wil je graag iets voor mensen uit de wijk betekenen? Een mogelijkheid is om te helpen bij dagbesteding. Dit is voor ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van hun dag. Omdat ze niet meer zo mobiel zijn bijvoorbeeld, eenzaam of wat vergeetachtig worden. Zij komen een of meerdere dagen naar de dagbesteding in de buurt. Als vrijwilliger ondersteun je de professional. Samen met de cliënten kijk je waar de behoeften liggen. Dat kan een praatje zijn, een spel, een beweegactiviteit, een activiteit met de hele groep of individuele aandacht voor een cliënt.

 

Meer informatie

Wie wint de bingo of het koersbal? Mooie muziek beluisteren, bloemschikken of creatief schilderen? Onze cliënten kijken uit naar de dagen waarop zij samen allerlei spannende of juist ontspannende activiteiten ondernemen. Ondersteun jij op enthousiaste wijze deze activiteiten? Zorg jij ervoor dat in een groep iedereen tot zijn recht komt? Samen met cliënten kijken wij naar wat zij nodig hebben of leuk vinden om te doen. De activiteiten maken we meer en meer op maat voor de cliënten, zodat ze een fijne dag hebben.

 

Meer informatie

Wij vinden dat iedereen, zowel cliënten, medewerkers en vrijwilligers, zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht het geloof, afkomst of seksuele geaardheid. Wij sluiten daarom bij de geestelijk zorg zoveel mogelijk aan bij de wensen en mogelijkheden van cliënten. Op sommige locaties worden vieringen gehouden waarbij vrijwilligers ondersteunen. Maar de vrijwilligers geestelijke zorg doen veel meer. Ook kunnen zij een luisterend oor bieden aan ouderen.

 

Meer informatie

Ouderen, woonachtig in de wijk, die ondersteuning nodig hebben bij de invulling van hun dag, kunnen naar onze dagbesteding/dagbehandeling komen. Een probleem voor sommige bezoekers is echter het vervoer. Als de familie hen niet kan brengen en halen, kan een vrijwilliger dit mogelijk doen. Soms hebben we een nieuwe vrijwilliger in het chauffeursteam nodig. Ben jij dienstverlenend ingesteld en kun je goed omgaan met oudere mensen? Wil jij mensen thuis ophalen en weer veilig thuisbrengen?

 

Meer informatie

Twee rechter handen of tien groene vingers? Er zijn ook diverse ondersteunende klussen die vrijwilligers voor ons doen. Hiermee geven we aan hoe breed het vrijwilligerswerk kan zijn. Denk aan het onderhouden van een tuin en het  tuingereedschap, het schoonhouden van een aquarium, het verzorgen van de dieren in de dierenweide, of het verzorgen van bloemen of planten.

 

Meer informatie

Binnen diverse zorglocaties van Stichting Land van Horne kunnen we gebruik maken van bijzondere fietsen zoals de duofiets en de rolstoelfiets. Vrijwilligers die samen met onze bewoners op pad willen gaan, zijn van harte welkom.

 

Meer informatie

Begeleiding vrijwilligers

Je kunt rekenen op goede begeleiding, ondersteuning en op de informatie die je nodig hebt om op een prettige en verantwoorde wijze vrijwilligerswerk te verrichten. Een goede samenwerking tussen de professionele medewerkers en de vrijwilligers vinden wij, net als jij, heel belangrijk. Tijdens het dagelijkse werk krijgen vrijwilligers begeleiding van een contactpersoon en van collega-vrijwilligers. Daarnaast is er professionele begeleiding door de coördinatoren vrijwilligerswerk. 

Scholing vrijwilligers

Als je iets doet dat bij je past en waar je je zeker bij voelt, dan geeft dat zelfvertrouwen. Scholing kan hierbij ondersteunen. Linda Janga, vrijwilligster op de huiskamer, deelt haar ervaring: "Ik kom op de huiskamer regelmatig in aanraking met ouderen met dementie. Door de basiscursus Omgaan met dementie en onbegrepen gedrag voel ik me zekerder als ik te maken krijg met bepaald gedrag. Ook heb ik geleerd hoe ik beter kan aansluiten bij de beleving van de cliënt. Daarnaast heb ik tijdens de cursus leuke nieuwe mensen leren kennen."

Uitbreiding scholingspakket

Vrijwilligers kunnen bij Land van Horne diverse cursussen en scholingen volgen, met onder meer de cursus Omgaan met dementie en onbegrepen gedrag en de cursus Begeleiden van cliënten in een rolstoel. Daarnaast kunnen vrijwilligers zich blijven ontwikkelen met het volgen van digitale trainingen. En jaarlijks organiseren wij een symposium speciaal voor vrijwilligers.

 

Daarnaast werkt Land van Horne ook nauw samen met andere organisaties en kunnen vrijwilligers bijvoorbeeld ook deelnemen aan het scholingsaanbod van Punt Welzijn. Genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen dus!

 

Maatwerk

Wil je graag scholing op een specifiek onderwerp? Laat het je contactpersoon of coördinator Vrijwilligerswerk weten! Eventueel kunnen wij een speciale workshop of overlegvorm organiseren met hulp van professionals of vrijwilligers van Land van Horne of in samenwerking met partners in de wijk. Dit alles draagt eraan bij dat je als vrijwilliger maximaal toegerust bent om je werk te kunnen doen en dat het ook boeiend blijft.

Coördinatoren Vrijwilligerswerk

Wil je meer informatie of aan de slag gaan als vrijwilliger, neem dan vrijblijvend contact op met een van de coördinatoren.

 

0900 333 55 55

 

 

Vrijwilligersverhalen