21-04-2023

Math en Tjeu, vrijwilligers: "Het is geweldig als we de mensen zien genieten. Dat fleurt onszelf ook op."

Jaarlijks zetten tientallen vrijwilligers zich in om 60 rolstoelgebruikers een fantastische avond te bezorgen met een rolstoeltocht door Nederweert. Dit jaar liepen Math en Tjeu mee. Zij werken beiden als vrijwilliger bij St. Joseph. 

Op woensdag 8 juni was alweer de vijfde editie. De burgemeester en wethouder gaven het startsein, waarna de deelnemers vertrokken vanuit zorgcentrum St. Joseph richting zorgboerderij Bosserhof. Na een pauze werd de tocht vervolgd en onder muzikale begeleiding van de harmonie wandelden de deelnemers de wandeltocht uit.\

 

Inzet vrijwilligers
Math Duits en Tjeu Vaes lopen dit jaar mee als vrijwilliger met de rolstoeltocht. Voor Tjeu is dit de vijfde keer: "Al vanaf de eerste editie zet ik mij in als vrijwilliger. Ik zou het niet willen missen!". Voor Math is het de eerste keer dat hij meeloopt. Waar hij voorheen als vrijwilliger voor de dieren en tuin van St. Joseph zorgde, is zijn rol als vrijwilliger veranderd. "De oorspronkelijke vrijwilligerstaken werden steeds minder. Hierdoor ben ik meer gaan wandelen met bewoners." Voor Math dus een mooie kans om eens kennis te maken met de rolstoeltocht.

 

"Het belangrijkste is dat zij genieten"

 

Tjeu en Math zijn dagelijks te vinden in St. Joseph. Ze kennen ook bijna alle cliënten. Het maakt ze dan ook niets uit wie ze moeten duwen tijdens de rolstoeltocht. "Natuurlijk is het leuk om een gezellig praatje te kunnen maken met een cliënt, maar het is ook geen probleem wanneer dit niet het geval is. Wij doen het voor de cliënt en het belangrijkste is dat zij genieten."

 

Voor het welzijn van de cliënten
Tjeu en Math zijn ook gevraagd de rolstoeltocht te organiseren. Maar ze geven allebei aan dat ze het liefst de cliënten begeleiden. Tjeu: "Ze hebben mij ook gevraagd om bij de EHBO te ondersteunen of als verkeersregelaar te fungeren. De keuze om als rolstoelduwer mee te gaan was al snel gemaakt. Uiteraard willen wij voor en na de tocht wel helpen met wat hand- en spandiensten." Duidelijk is dat zowel Tjeu als Math het voor het welzijn van de cliënten doen."Het is geweldig als we de mensen zien genieten. Dat fleurt onszelf ook op."