21-04-2023

Nikki Salden, wondconsulent: "Het is meer dan een pleister op een zere wond"

Heeft iemand een wond die niet binnen 2 tot 3 weken geneest, dan zorgt het wondteam van Land van Horne voor een passende behandeling.

"En dat gaat verder dan alleen een pleister of verbandje", vertelt wondconsulent Nikki Salden. "We starten met het in kaart brengen van de wond. Bespreken hoe en sinds wanneer deze is ontstaan. En bekijken of er andere factoren zijn die invloed hebben op het ontstaan of de genezing van de wond. Denk aan het gebruik van medicatie, verminderde doorbloeding door roken, aangetaste bloedvaten door diabetes. Maar ook verhoogde kans op drukplekken door slechte mobiliteit, vocht vasthouden door hartproblemen en iemands voedingstoestand.

 

Vervolgens vindt de wondbehandeling plaats. En geven we voorlichting over wat mensen zelf kunnen doen ter bevordering van het genezingsproces. Een wond die niet geneest doet vaak veel pijn. En belemmert de kwaliteit van leven een aantal weken, maar soms ook jaren. Cliënten vinden het dan ook fijn om te horen dat ze zelf iets kunnen doen in het genezingsproces."

 

AMBITIEUS TEAM

Het wondteam van Land van Horne is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Het team bestaat nu uit drie wondconsulenten en twee wondverpleegkundigen. Zij hebben flink aan de weg getimmerd met de invoering van de wondzorgapp en het vervullen van de regiefunctie bij complexe wondzorg voor verzekeraars CZ en VGZ. Maar Nikki en haar collega's blijven dromen: "We zouden graag meer scholingen geven en de kwaliteit van onze zorg naar een nog hoger niveau tillen."