Ondersteuning
in de huiskamer
Ook als mensen in een zorgcentrum wonen, hebben zij vaak extra hulp nodig om de dag op een prettige manier door te brengen. Een vrijwilliger bij het kleinschalig wonen, of een huiskamervrijwilliger op een afdeling, creeërt samen met de zorgmedewerkers en familie een 'thuis' voor de cliënten. Wat je onderneemt is erg afhankelijk van wat jijzelf en de cliënten leuk vinden om te doen.
Affiniteit
Je kunt als vrijwilliger ondersteunen in een groepswoning of op een afdeling in een zorgcentrum. Ook is het belangrijk om te kijken of je graag met ouderen met dementie werkt of met ouderen die vooral lichamelijk achteruitgaan. Linda Janga vertelt hieronder meer over het werk als huiskamervrijwilliger op een afdeling en Yvonne Lemmens over de groepswoning.
Huiskamervrijwillger op een afdeling
Linda Janga is huiskamervrijwilliger in zorgcentrum Hieronymus in Weert. "Ouderen hebben onze hulp nodig, een luisterend oor. Dat merk je. De bewoners fleuren op als ze me zien." In Hieronymus wonen ouderen die met name lichamelijk gezien niet meer alles zelf kunnen en zorg nodig hebben.
De huiskamer is een ontmoetingsplek op de afdeling. Linda zorgt ervoor dat ouderen zich op hun gemak voelen, zich thuis voelen. "Ik vraag of ze een kopje koffie lusten en maak een praatje met iedereen. Ik luister naar hun verhalen, vaak over vroeger en meestal hoor je ze meer dan eens. Het klinkt mij als muziek in de oren. Ik vraag er ook vaak naar, door dit contact blijven ze actiever." Ook op deze afdeling zijn er mensen van wie het geheugen achteruit gaat of die passiever worden. Als huiskamervrijwilliger kijkt Linda naar wat de mensen prettig vinden om te doen en ook wat bij haarzelf past. "Soms lees ik iemand de krant voor, of zet ik een muziekje op en zingen we samen en soms rolstoeldansen, heerlijk. Ik voel me gewoon happy bij de bewoners."
Vrijwilliger in een groepswoning
Ook bij het kleinschalig wonen is de huiselijke sfeer belangrijk. In een groepswoning deelt een kleine groep cliënten een ruime, gezamenlijke huiskamer en keuken en hebben ze ieder een eigen kamer. Land van Horne biedt het kleinschalig wonen op diverse locaties aan. Meestal voor mensen met dementie, maar er zijn ook groepswoningen voor mensen met lichamelijke klachten en voor mensen met de ziekte van Huntington.
Bij het kleinschalig wonen ben je echt in de woning van de cliënten. We zoeken vrijwilligers die de cliënten uitnodigen en stimuleren om hun eigen leven vorm te kunnen blijven geven, zoals dat bij hen past. Yvonne Lemmens is een van die vrijwilligers. Zij startte bij Land van Horne toen ze van Gouda naar Weert verhuisde enkele jaren geleden.
"Omdat ik het heerlijk vind om met oudere mensen te werken heb ik contact opgenomen met Land van Horne." Iedere dinsdagmorgen van 8.30 uur tot 13.00 uur is Yvonne in Hushoven in woning C waar 10 mensen met dementie wonen. "Ik heb 's morgens eerst contact met de aanwezige medewerkers van de zorg om bijzonderheden te bespreken", vertelt Yvonne. Ze vindt het fijn dat ze de zorgmedewerkers, over wie zij vol lof is, kan ontlasten. "Als vrijwilliger kan ik voor sfeer in huis zorgen door bewoners aandacht te geven. Als een bewoner onrustig is, helpt vaak een aai over het gezicht en de hand vast houden." Zij zal de mensen altijd in hun waarde laten. Zij helpt met de zorg voor het eten van de bewoners. En bij mooi weer hoort er natuurlijk ook een wandeling met cliënten bij. Zo beleeft Yvonne hele verhalen; "Ik kan er wel een boek over schrijven!", besluit ze.
Wil jij bijdragen aan het thuis van de cliënten?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze coördinatoren vrijwilligerswerk voor een oriënterend gesprek. Zij bekijken met jou waar jouw interesses liggen en hoe dit bij kan dragen aan het thuis van de cliënten.